Cum putem fi semizei pentru o după-amiază? Am aflat de la membrii clubului nostru de lectură*, copii și adolescenți de 10-15 ani, pasionați de cărți pline de aventuri, mister și umor, și de la invitatul special al lunii februarie, Percy Jackson, eroul din volumul Hoțul fulgerului.
Pentru unii a fost o reîntâlnire cu personajul principal al seriei Percy Jackson și Olimpienii, pentru alții o premieră, dar toți l-am simpatizat pe Percy, băiatul care descoperă într-o zi că este semizeu. Personajul, construit de Rick Riordan, este un puști obișnuit din America zilelor noastre, singuratic și neînțeles, care se străduiește să stea departe de probleme, dar nu reușește întotdeauna. Descrierea aceasta a fost și punctul de plecare al întâlnirii noastre. Am urmărit firul cărții și al întâmplărilor care l-au adus pe eroul nostru în tabăra de antrenament a semizeilor.
Cabanele din Tabăra Semizeilor ne-au dat ocazia să facem asocierea cu cele doisprezece zeități majore ale mitologiei grecești, cu simbolurile și puterile lor: Zeus, Hera, Poseidon, Demetra, Atena, Dionisos, Apollo, Artemis, Ares, Afrodita, Hefaistos, Hermes (care își aveau reședința pe Muntele Olimp). Dar nu l-am uitat nici pe Hades, cel care are împărăția subpământeană. Discuțiile s-au animat și mai mult cu exercițiul de imaginație propus: dacă ne-am dori să fim semizei. Un răspuns unanim: da, dar…. și de aici au început nuanțele: de ce doar o putere, de ce nu pot fi prieteni copiii zeilor rivali, cum controlăm puterea pe care o avem, cum aflăm cine e părintele nostru zeu.
Prietenia, loialitatea și curajul ce i-au legat pe Percy, Annabeth și Grover pe parcusul îndeplinirii misiunii lor, au stârnit curiozitatea cititorilor noștri, care și-au propus să afle în ce aventuri spectaculoase vor mai fi implicați eroii, în următoarele volume ale seriei scrise de Rick Riordan. Astfel, Percy Jackson va mai fi invitat la o întâlnire a clubului de lectură, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Un text de Alina Aron