Recomandări de lectură pentru începutul verii

Luna iunie este una specială: nu doar că marchează începutul verii, dar este și perioada perfectă pentru a sărbători copilul din tine! Titlurile lunii iunie includ povești potrivite pentru toate vârstele și gusturile, abordând subiecte precum copilăria, curajul de a fi diferit și legende din mitologia românească.

Genius

Doctorul De Soto de William Steig

Doctorul De Soto și soția lui alină durerile de dinți ale animalelor mari sau mici. Sunt atât de pricepuți, încât norocoșii pacienți care intră pe mâna lor nu simt nici cea mai mică durere. O singură regulă are Doctorul De Soto: refuză să trateze animale ahtiate după rozătoare mici cu inimă mare – pentru că el însuși este un șoricel. Numai că, într-o bună zi, la ușa lor își face apariția un vulpoi și-i imploră să-l ajute cu un dinte stricat care-l doare de simte că-și pierde mințile.

Ciorile din Pearblossom de Aldous Huxley

Singura carte pentru copii scrisă de Aldous Huxley, Ciorile din Pearlblossom e o poveste despre inteligența care triumfă asupra egoismului. Domnul şi doamna Cioară au o mare problemă. În fiecare zi, doamna Cioară face un ou – mai puţin duminica şi de sărbătorile legale. Dar, după ce se întoarce de la cumpărături, ia oul de unde nu-i! Într-o bună zi, doamna Cioară ajunge mai repede acasă şi ce să vezi? Şarpele-cu-clopoţei, vecinul lor, tocmai termină de mâncat ouşorul ei scump şi drag. Odată făptaşul descoperit, soţii Cioară îi cer ajutorul Bătrânului Bufniţ şi împreună pun la cale un plan ca să-i vină de hac lacomului Şarpe.

Arthur

Povestea lui Tracy Beaker de Jacqueline Wilson

Tracy are zece ani. Trăiește într-un orfelinat, dar îşi doreşte ca într-o zi să aibă o casă a ei şi o familie adevărată. Îşi notează în jurnal toate grijile, dorinţele şi nemulţumirile, toate simpatiile şi aversiunile. Însă ceilalţi copii din orfelinat nu trebuie să știe nimic din toate astea. În plus, este sigură că mama ei celebră va veni să o ia de acolo. Cartea, scrisă la persoana întâi, este o poveste pe cât de amuzantă, pe atât de emoţionantă, despre o fetiţă năbădăioasă şi adorabilă totodată, care nu se dă bătută.

Regele hoților de Cornelia Funke

Printre canalele întortocheate şi aleile cețoase ale Veneţiei îşi duce veacul o bandă de copii fugari, hoţi de buzunare. Şeful şi protectorul lor e Scipio, un puşti mascat care-şi spune Regele hoţilor. Prosper şi Bo, doi frați rămaşi orfani, se refugiază în sânul familiei de strengari. Într-o sală de cinematograf abandonată, toți se simt liberi de constrângerile adulţilor care-i vor dresați. Nici leii înaripați ai Veneţiei nu par să-i mai apere pe copii odată ce le ia urma înţepata Estera, mătușa lui Prosper și Bo. Totul se transformă într-o cursă cu prefaceri, deghizări, dezvăluiri, iar personajele și cititorii alunecă pe canalele labirintului venețian spre un carusel vrăjit, în care vârsta copilăriei și cea adultă se contopesc.

Young Art

Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Speare

Kit a crescut pe insula Barbados, înconjurată de dragoste și răsfățată de bunicul ei. Dar când acesta dispare, trebuie să plece pentru că nu se cuvine ca o fată de șaisprezece ani să locuiască singură. Știe că are o mătușă și un unchi care trăiesc în colonia Connecticut. Așadar, singură și disperată, pornește înspre ei într-o călătorie pe mare, către Noua Anglie.

Când ajunge la destinație, Kit descoperă cu mâhnire un peisaj gri și umed, dar încă și mai tulburător i se pare modul de viață puritan din casa unchiului său. Nu-şi găseşte uşor locul acolo, dar asta până când o întâlnește pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, lângă care Kit simte că poate să fie, în sfârșit, ea însăși.

Un cuvânt din șapte litere de Kim Slater

Finlay McIntosh este un băiat perfect normal: vede bine, are auzul perfect și scrie cu ușurință. Problemele apar atunci când încearcă să vorbească: cuvintele, gata formate, i se blochează pe buze și începe să se bâlbâie. lar de când mama sa a dispărut, în urmă cu doi ani, bâlbâitul s-a agravat, motiv pentru care a început să fie hărțuit la școală. Jocul de Scrabble e singurul său moment de liniște — și singura legăturä care i-a mai rămas cu mama. Oare poate găsi, jucând, și o metodă de a intra în contact cu ea?

Cuvintele îi sunt și prieteni, și dușmani, așa că Finlay are de întrecut mai multe obstacole până să afle ce s-a intâmplat, de fapt, cu mama lui. Vorbind despre prietenie, curaj și inteligență, Un cuvânt din șapte litere este o provocare pentru noi toți.

Grafic și MiniGrafic

Pe scenă de Raina Telgemeier

Callie e pasionată de teatru și, deși ar vrea să joace în musicalul de la școala ei, nu poate se cânte, așa că alege să se ocupe de scenografia piesei. Anul acesta este hotărâtă să creeze niște decoruri demne de Broadway, chiar și cu bugetul pus la dispoziție de școală. Însă biletele la spectacol nu prea se vând, iar cei din echipa de producție par mai degrabă să se certe decât să se ajute unii pe alții – asta pe lângă toată drama de pe scenă și din culise! Pe scenă este o poveste amuzantă și savuroasă despre prietenie și adolescență.

Jaime cea ignorată de Terri Libenson

În ultima zi din clasa a șaptea, Jaime și Maya se întreabă cine sunt prietenele lor adevărate… Jaime a simțit că s-a schimbat ceva în grupul ei de prietene. Au început s-o excludă și să râdă de ea din cauza felul în care se îmbracă și a lucrurilor care îi plac. Noroc că se poate baza pe Maya să-i țină partea… sau nu? Maya e tot mai enervată pe Jaime, care pare foarte copilăroasă față de celelalte fete populare din grup. Parcă nu mai are nimic în comun cu Jai. Oare ăsta să fie sfârșitul prieteniei lor?

Paladin

Oceanul de la capătul aleii | ediție ilustrată de Neil Gaiman

Reîntoarcerea în orașul copilăriei este întotdeauna nostalgică, mai ales atunci când amintirile îți sunt vagi și ai impresia că ai cunoscut o fetiță care avea un ocean, o mamă veșnic tânără și o bunică ce a luat parte la făurirea lumii. Sosit în orașul natal pentru a participa la o înmormântare, un bărbat vizitează prietene vechi, însă incursiunea în propriul trecut uitat îi dezvăluie adevăruri nu în ultimul rând dureroase.

Marea de fier de China Miéville

Sham Yes ap Soorap este asistent medical la bordul cârtițierei Medes. Lumea post-apocaliptică în care el trăiește este practic o mare de fier – în toate direcțiile, se întinde o infinitate de căi ferate încrucișate, linii paralele, comutatoare și sensuri giratorii –, iar solul de sub șine este ostil și din el țâșnesc creaturi feroce și uriașe. Atras de farmecul desuet al obiectelor din alte vremuri sau lumi, Sham este intrigat de misterul unei anumite șine de cale ferată și, în goana roților pe șine, el descoperă că vânătoarea unei cârtițe gigantice poate deveni o filosofie de viață.

Art

Galápagos de Kurt Vonnegut

O catastrofă mondială este pe cale de-a distruge umanitatea, dar un vas de croazieră transformat într-un soi de Arcă a lui Noe îi duce pe cei câţiva supravieţuitori spre Insulele Galápagos, unde vor întemeia o nouă rasă umană, desigur, evoluată. Doar că evoluţia se întâmplă în maniera lui Vonnegut: implică aripioare, creiere mai mici şi o lipsă totală a agresivităţii. Ca de fiecare dată, Kurt Vonnegut îşi surprinde cititorii cu personaje insolite şi cu un amestec de fantastic şi realitate crudă, umor şi gravitate, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care omenirea îl reprezintă pentru sine însăşi.

Dublul de F.M. Dostoievski

Deși reputația literară a lui Dostoievski s-a construit în jurul celebrelor sale romane, proza lui de dimensiuni mai restrânse e la fel de valoroasă ca Frații Karamazov, Crimă și pedeapsă sau Idiotul. Povestire, nuvelă sau chiar microroman, Dublul (1846) spune povestea lui Goliadkin, un funcționar singuratic tulburat de  surprinzătoarea apariție a sosiei sale, sosie care încearcă să-i distrugă reputația și să-i uzurpe locul în cadrul birocrației rusești. Această poveste halucinantă anticipează o serie de teme care-l vor preocupa mai târziu pe scriitor și este cea mai gogoliană operă a lui.

Cartea românească

Iadului îi era frică de Mama de Horia Dulvac

“Proiecție a unei memorii ultragiate, poezia lui Horia Dulvac pare să se nască dintr-o conștiință care vede dincolo de sau, mai exact, prin suprafata concretului. Tocmai de aceea, faptele apar într-o goliciune pe care n-o poate înșela niciun fel de tendativă de iluzionare. (…) Totul e altceva decât pare, și tocmai o astfel de desubstanțializare salvează. Frânturile cu mama (…) sunt, în fapt, niște imnuri; nu imnuri către noapte, dar ce relevanță mai are?” Mircea A. Diaconu

Călătoriile lui Făt-Frumos de Alexandru Mitru

Într-o reinterpretare a legendei lui Făt-Frumos, Al. Mitru scrie povestea fiului de împărat care refuză viața de huzur sortită, luptând pentru împlinirea propriului destin. Născut din îngăduința Lunii, Făt-Frumos, măcinat de întrebări despre viață și mistuit de un dor nedesluşit, porneşte la drum şi înfruntă nenumărate primejdii în căutarea adevărului.

Lasă un răspuns