„Peștele-curcubeu” – o carte despre prietenie, admirație și generozitate

„Peștele-curcubeu” de Marcus Pfister

Traducere din limba germană: Gabriel H. Decuble

Timp de lectură: 10 minute

Vârsta recomandată: 3 ani +

 

 

 

Recomandarea psihologului                                                  

Peștele-curcubeu ne oferă ocazia de a discuta cu copiii despre situații în care se regăsesc în mod curent, despre reguli de politețe, despre socializare, prietenie și genero­zitate, dar și despre însușirile care ne fac pe fiecare din­tre noi unici. Povestea peștelui frumos și îngâmfat, care nu vrea să-și împartă solzii colorați cu semenii lui, adică tocmai ceea ce-l deosebește de ei, îi va ajuta pe copii să-și dezvolte comportamentul pro-social (manifestarea empatiei), abilitățile socio-emoționale (de interacțiune cu copii de vârstă apropiată), capacitatea de expresivitate emoțională (recunoașterea și exprimarea unei varietăți de emoții), precum și dezvoltarea conceptului de sine (copilul trebuie să învețe să se perceapă ca persoană unică, cu însușiri specifice).

Subiect

Peștele-curcubeu e cel mai frumos pește din ocean și toți îl admiră. E mândru de frumu­sețea lui și nu are nevoie de nimeni. Într-o zi, un peștișor albastru îi cere un solz strălucitor, dar Peștele-curcubeu îl gonește. Micul pește albastru le spune tuturor cât de urât s-a pur­tat cu el Peștele-curcubeu, și toți peștii încep să-l ocolească. Peștele-curcubeu se simte sin­gur și părăsit. Steaua-de-mare îl sfătuiește să-i ceară ajutorul caracatiței Octopus. Înțeleapta caracatiță îl sfătuiește să le dăruiască câte un solz tuturor peștilor. Peștele-curcubeu ascultă sfatul caracatiței și e din nou fericit, chiar mai fericit ca niciodată.

 

Teme: frumusețe, admirație, egoism, aroganță, îngâmfare, singurătate, tristețe, fericire, înțelepciune, dar, prietenie, generozitate, sacrificiu, emoții, sentimente

 

Citiţi-le copiilor în fiecare zi!

Dragi părinți, nu e nevoie să le citiți copiilor cărți de teorie despre emoții și sentimente (pe care, de altfel, nici nu le-ar înțelege și s-ar plictisi teribil). Alegeți pentru ei cărți cu texte inteligente, cu ilustrații frumoase și, pornind de la ele, veți afla ce simt copiii voștri. Vă recomandăm să le citiți copiilor în fiecare zi. Când le aduceți o carte nouă, vă puteți uita mai întâi împreună la imagini. După ce copi­lul arată interes pentru carte, începeți să citiți.

Lasă un răspuns