Ray Bradbury, celebrul scriitor de SF, a murit în 2012 la vârsta de 91 de ani. Cea mai cunoscută carte a lui, Fahrenheit 451, scrisă în 1953, a avut mai multe adaptări cinematografice, cel mai recent film fiind produs de HBO în 2018. La fel de populară a fost și cartea de povestiri Cronici marțiene, în timp ce volumul autobiografic Vin de păpădie a fost printre preferatele de non-SF. În total, autorul a scris în jur de 60 de romane și sute de povestiri.
De-a lungul vieții a fost intervievat de câteva ori și a fost prezent la câteva conferințe unde a povestit despre cum a devenit scriitor, oferind sfaturi scriitorilor aspiranți. Iată câteva fragmente cu răspunsurile scriitorului din aceste interviuri și evenimente.
Cum ai devenit scriitor?
„Am urmat un curs de scriere creativă în 1939, dar nu m-a ajutat…Am început să merg la bibliotecă atunci când am absolvit liceul. Am mers de trei sau patru ori pe săptămână timp de zece ani și am absolvit la vârsta de 28 de ani. Am citit fiecare carte din bibliotecă. Pe parcurs, am scris zilnic, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an. Și, în zece ani, am devenit scriitor.”
Ce carte ai vrea să memorezi în cazul în care lectura ar fi interzisă ca în Fahrenheit 451?
„Aș memora o carte de povestiri scrisă de Edgar Allen Poe.”
Ți-ai dorit vreodată să fii jurnalist?
„Nu, pentru că jurnalismul este despre fapte, date concrete. Faptele nu sunt interesante pentru mine… Eu îmi iau zborul. Jurnalismul te ține la pământ.”
Ai scris despre explorarea spațiului. Ai călători pe lună cu un zbor comercial dacă ar fi posibil?
„Nu, nu aș face asta. Nu așa aș proceda. Aș călători doar cu astronauții.”
Ce te-a inspirat să scrii povestirea „Băiatul toboșar din Shiloh”? Este plasată în lumea reală a războiului civil, spre deosebire de restul povestirilor tale.
„Am citit notificarea unui actor al cărui bunic a fost băiatul toboșar din Shiloh. Această expresie m-a inspirat să scriu povestea. Am cercetat condițiile meteorologice din Shiloh de la bătălia respectivă pentru a contura un context cât mai realist al acțiunii.”
Ce citești acum? (A fost întrebat în 2010)
„Nu citesc nimic în afară de Shakespeare.”
Care e cel mai bun sfat pe care l-ai da scriitorilor aspiranți?
„Scrie doar despre ce iubești și iubește ce scrii… Învață-i pe oameni să zboare și să se iubească. Să-și lase mâinile libere și viața afară prin intermediul degetelor pe hârtie. Dacă pot să le transmit asta, atunci munca mea e completă.”
La momentul morții lui Ray Bradbury, erau vândute peste 8 milioane de copii din cărțile sale în întreaga lume, fiind traduse în peste 36 de limbi. Ultima lui povestire a fost publicată cu o săptămână înainte de moarte în revista The New Yorker.
Articol preluat și tradus de pe fullcyclepublications.com.