De la extratereștri la corporatiști – Confesiunea ilustratoarei proiectului Pauza de citit

Un extraterestru lucrând în Excel. Asta a fost una dintre ideile ieșite la lumină în timp ce brainstormam cu pisica, la noul proiect de la Editura Art, în biroul de acasă.

Ideea proiectului era deja foarte faină: urma să aducem mici biblioteci sau mini-târguri de carte special pentru corporații, să avem oferte exclusive pentru membri, în principiu să strecurăm cititul de plăcere în mijlocul programului de lucru. Înarmată cu foi și cafele, treaba mea era să pun o „față” acestui proiect, să-i creez o identitate vizuală.

Și când lucrezi într-o „corporație” în care tu ești singurul angajat, mutându-te de la biroul de pe fotoliu în camera de conferințe de pe canapea, scrii tot ce-ți trece prin cap : citit-birou-SF-job-extraterestru-Excel. Și apoi tot tu râzi (nervos), îți tai ideile și începi o foaie nouă.

Am început să mă gândesc la viața de birou, programul de la 9 la 5, meetings,phoneconf… când mai faci o pauză, când îți reîncarci bateriile? Păi… noroc cu pauza de prânz și pauza de cafea – cele mai așteptate momente ale zilei de lucru. „Hmm… e ceva aici… ceva cu pauza asta”, mi-am zis. Pentru că cititul pentru mine e deconectare, e teleportare într-o altă lume. Chiar și 15 pagini dintr-o carte bună te pot rupe complet de locul în care ești, de to do lists, mailuri și alte nebunii. Așa a venit ideea unei Pauze de citit la birou. 15 minute de relaxare în mijlocul unei zile de luni. Ca o baie bună într-o cadă cu spumă. Sau o moțăială într-un hamac. Și așa au venit și ideile de ilustrație. Am ieșit fericită din meeting-ul cu mine, am făcut o pauză de cafea și apoi a început partea fun din jobul de ilustrator: schițe, culori, texturi, fonturi, compoziții.

E a cincea oară când fac ilustrație pentru un proiect din lumea cărților. Și mi se pare frumos că îl lansăm astăzi, de Ziua Internațională a Cărții, care sărbătorește importanța ei în viețile noastre. Pentru că dincolo de rolul pe care l-au avut cărțile citite în ultimii 28 de ani, aș vrea să le mulțumesc și cărților care mi-au adus, în atâtea feluri, proiecte frumoase de ilustrație.

Andra Badea este ilustrator cu background de art director și creator de cuteOshenii – personaje jucăușe care apar în cărți pentru copii, postere, reviste, felicitări și cam orice spune o poveste.
Se poate să fi dat deja peste personajele ei la Librarium, Kinodiseea 2018, în DOR sau Fabulafia, la Cărturești sau la Teatrul Ion Creangă. Dacă de abia acum faceți cunoștiință intră și pe:

2 răspunsuri la „De la extratereștri la corporatiști – Confesiunea ilustratoarei proiectului Pauza de citit”

  1. Proiectul e perfect pentru situația actuală a companiilor din România. Văd tot mai mulți oameni care citesc la birou și cunosc alții care ar fi fericiți să lase telefonul din mână pe o carte bună, doar că la ei la serviciu nu prea sunt cărți… Eu aș sta și mai mult de 15 min. În orice caz, cred că obiceiul ar reduce mult din stresul și anxietatea din anumite zile. Un fel de a ne da refresh.

Lasă un răspuns