De ce să citești cărți romantice

love neon signage
Photo by Jez Timms on Unsplash
  1. În cărțile romantice, personajul feminin câștigă întotdeauna

Această frază a fost spusă de Sarah Wendell pe blogul ei, Smart Bitches, Trashy Books. Evident, și alții au gândit-o înainte. Și au dreptate. În poveștile de dragoste, finalul e mereu fericit pentru eroine. Chiar dacă înfruntă greutăți pe parcurs, personajul feminine este mereu răsplătit – primește ce-și dorește. Îmi place acest model. Cu toții merităm iubire și fericire în viețile noasre, dar haideți să fim realiști, în viața reală nu se întâmplă mereu așa. Criticii numesc asta „escapism”. Eu o numesc „expunere la fericire”, ceea ce sună foarte logic.

2. Poveștile romantice nu îți alimentează așteptări nerealiste

Oamenii care nu citesc cărți de iubire tind să le critice susținând că sunt fantezii care le alimentează femeilor așteptări nerealiste în viața reală. (Pentru mine Viața reală înseamnă și poveștile pe care le citesc, dar despre asta vom vorbi în alt articol.) Știți ce? Poveștile de dragoste CHIAR alimentează așteptări, dar nu nearealiste. Nu cred că e în regulă să ne mulțumim cu puțin. Dacă aș avea o fiică, i-aș spune să nu se conformeze normelor fără a fi fericită în iubire sau în viață. Și să continue să citească.

3. Cărțile romantice și lecturile de iubire în general sunt „focare” pentru răspândirea ideilor feministe

Serios! Nu am întâlnit niciodată un grup mai călduros și mai deschis la minte cum este cel al scriitoarelor de cărți romantice și al cititoarelor. Și sunt o mulțime pe Twitter. Poți încerca și tu să-ți găsești tribul potrivit.  

4. E o industrie profitabilă

Mai exact, 1.08 miliarde de dolari pe an, conform BookStats. În plus, conform documentarului Love Between the Covers, 46% dintre oameni citesc cel puțin o carte romantică pe săptămână.  

5. Nu trebuie să-ți mai faci griji în privința copertei stânjenitoare

E-book-uri, dragilor, e-book-uri.

6. De ce să nu? Cui nu-i pasă de iubire? Cine nu vrea să o descopere?

Mă întreb tot timpul de ce cărțile romantice, deși bestseller, nu primesc mai multă atenție în presă și online (multe publicații care recenzează cărți le ignore, de exemplu). Cui nu-i pasă de iubire? Știți poveștile în care personajele se află pe patul de moarte? Care sunt regretele lor? Că n-au petrecut mai mult timp la muncă? Um, nu. Iubirea face ca pământul să se rotească. E un clișeu, dar adevărat. Personal, voi continua să citesc literatură romantică.

Un articol de Jenny Holiday, tradus și adaptat de pe imperfectwomen.com

Lasă un răspuns