Cum să alegi cartea perfectă pentru cineva drag

Image: iStock
Sursă Mica Murphy/Penguin

Nu există cadou care să vorbească mai bine decât o carte. Dar cum știi care e cartea potrivită? Iată câteva tactici pentru a alege un titlu norocos pentru cineva drag.

Nimic nu spune „te iubesc” mai sincer decât o carte. Doar dacă e o carte proastă. Sau și mai rău, dacă persoana căreia i-o oferi deja a citit-o. Ce transmite: „Uite, am fost cam ocupat în ultima vreme și sincer nu am avut timp să mă gândesc la ceva special. Am dat o fugă până la librărie, am ales o carte în fugă de la masa „ce mai citim”, recomandată de librari și am sperat că o să-ți placă.”

Dacă știi cum să alegi cartea potrivită, poate fi cel mai bun cadou pe care l-ai făcut tot anul. Așa arăți că îl cunoști cu adevărat și că-i oferi timp prețios, plin de intrigă. Ce mai transmite – ești un prieten extraordinar, care merită un cadou pe măsură la rândul lui. Iată câteva sugestii despre cum să alegi cartea perfectă pentru cineva.

Aruncă un ochi peste titlurile din biblioteca lor

Prima întrebare: prietenul tău are o bibliotecă organizată atât de bine încât îi observi ușor preferințele? De exemplu, alfabetic sau după autor. O bibliotecă haotică, în care cărțile sunt puse alandala, înghesuite într-un raft al confuziei, nu ajută pe nimeni – nici pe prietenul tău și cu siguranță nici pe tine. Un prieten organizat e un cadou în sine – doar vezi ce carte îi lipsește și ia-i cartea respectivă.

Evident, Kindle-ul e un blocaj în acest context, aici trebuie să fii mai ingenios. De exemplu: roagă-l să-ți împrumute Kindle-ul pentru câteva zile, „pentru că te gândești serios să mai reduci consumul de carbon, iar Kindle-ul pare o idee inteligentă pentru a salva câțiva copaci.”

Găsește un „triumf” mai puțin cunoscut al autorului preferat

Prietenul tău vorbește întruna, de săptămâni întregi, despre cât de faine sunt orizonturile deschise de Margaret Atwood în Testamentele. Evident că a citit și Povestea slujitoarei și a devorat trilogia Maddaddam. Dar ce zici de un „triumf” mai puțin popular al câștigătoarei Man Booker, pentru a-i păstra vie pasiunea pentru Atwood? Spre exemplu, de zici de colecția de nuvele publicată în 1996, Dancing Girls and Other Stories?

Ce se întâmplă în viața lor?

Ea e pe cale să devină mireasă. El tocmai s-a îndrăgostit din nou. Ea se află într-un punct de cotitură și se confruntă cu o criză existențială. Oferă-i o carte care să o ajute în această perioadă dificilă (sugestii: Better Single Than Sorry de Jennifer Schefft,The History of Love de Nicole KraussHELP! de Oliver Burkeman). Indiferent ce se întâmplă în viața lor, mereu există o carte potrivită la momentul potrivit.

Prin această abordare, îi dăruiești mai mult decât un cadou. Îi arăți că-i ești alături și vă întăriți relația de prietenie. Ce spune acest cadou: „Hei, viața e un lung drum și anevoios, dar îți sunt alături nu cu o armă, ci cu o carte pregătită să-ți salveze viața.”

Care sunt filmele sau serialele preferate?

Știai că filmul Die Hard are la bază o carte? Se numește Nothing Lasts Forever și este scrisă de un autor pe nume Roderick Thorpe. Filmul respectă întocmai cartea (mai puțin personajul principal, care nu se numește John McLain, ci Joe Leland, și încearcă să-și salveze fiica, nu soția).

Ideea e că toate filmele bune sunt bazate pe cărți. Fă un mic research pe net și vei vedea. E valabil și pentru seriale. Chiar dacă un serial se bazează pe (spune-l șoptit!) un scenariu „original”, poți să pui pariu că există o carte cu o poveste cel puțin asemănătoare.

Așadar, data viitoare când un prieten sau cineva din familie e foarte entuziasmat de un film sau un serial, ia-ți notițe… vor fi utile de Crăciun, de ziua lui sau data viitoare când trebuie să-i ceri iertare.

Le plac lucrurile frumoase?

Poate că prietenul tău nu e un mare cititor, dar știe cu siguranță cum să-și ordoneze biblioteca în așa fel încât să arate bine pe Instagram. Este mai degrabă estet decât intelectual și-i place să se înconjoare de lucruri frumoase. Pentru că o casă frumoasă înseamnă și o minte frumoasă și cine suntem noi să contrazicem asta?

Edițiile vechi, frumos legate, vor avea un loc special pe piața de carte – acele cărți care miros a librării antice și amintiri uitate.

Întreabă-i direct

„Hei, Hannah, apropo”, introduci nonșalant în conversație în timp ce vă plimbați prin parc, „există o carte pe care ți-ar plăcea să o citești, dar nu ai reușit până acum? De exemplu, a mea e Beyond the Pleasure Principle a lui Freud pentru că… vreau mai multă plăcere în viața mea. A ta care e?”

Secretul aici este planificarea. Trebuie să pui întrebarea asta cu mult înaintea zilei în care îi oferi efectiv cadoul, ca să uite că ai întrebat. Astfel, vor fi complet surprinși și impresionați de cât de bine îi cunoști.

Poți chiar să mai reduci din intensitatea confruntării, îți inviți toți prietenii la cină și-i întrebi pe fiecare în parte despre cartea pe care și-ar dori să o citească. Desigur, e o strategie foarte riscantă pentru că e posibil să meargă a doua zi la librărie să o cumpere. Daaar, și dacă e o reușită, vei fi ca un miracol de Crăciun și o sursă de cărți bune.

Articol preluat și adaptat de pe penguin.co.uk.

Lasă un răspuns