Cum ne ajută cărțile să creștem

Imagine de stoc gratuită din adult, călătorie, carte
Sursă pexels.com

Mereu auzim că cititul e un obicei sănătos. Dar ce înseamnă asta concret?

Un studiu realizat pe cărțile Harry Potter arată cum acestea influențează mințile tinerilor. S-a remarcat că cei care au crescut citind seria sunt mai puțin predispuși la prejudecăți și au deschidere mai mare de acceptare a comunităților marginalizate – refugiați, LGBT, imigranți etc. J.K. Rowling a reușit astfel să scape de bigotism și prejudecăți, cel puțin în rândul cititorilor ei, transformând lumea într-un loc mai bun.

Cărțile au această putere. Pot fi acel prieten bun pentru un copil care are nevoie să înțeleagă perspectiva asupra lumii. Cărțile le oferă o nouă lume copiilor – plină de noi posibilități și idei. Copiii trebuie să aibă acces la cărți bune pe măsură ce cresc, iar cele școlare nu sunt suficiente. Ar trebui să-i încurajăm să citească din plăcere. Toate studiile au arătat că lectura poate genera o viață mai bună, pe lângă o mulțime de alte avantaje.

Cărțile ajută din următoarele perspective:

Dobândirea cunoștințelor – cărțile ne spun atât de multe despre lumea în care trăim. Ne dăm seama că există atât de multe lucruri uimitoare în jurul nostru și atât de multe de pierdut. Cunoașterea este ceva ce nu putem pierde niciodată.

Ajută la concentrare – Cititul ne detașează de lumea înconjurătoare și ne ajută să ne concentrăm pe un singur lucru.  

Ne fac să gândim – Cărțile ne ajută să ne punem întrebări, să fim curioși. Începem să analizăm totul. Ne îmbunătățesc abilitățile de analiză.

Ajută la îmbunătățirea memoriei – În timp ce citim, trebuie să ne amintim o mulțime de lucruri. Numele personajelor, trecutul lor, sentimentele lor etc. Ceea ce duce la o memorie mai agilă.

Abilități mai bune de vocabular și scriere – Pe măsură ce citim, învățăm cuvinte noi. Acest lucru ne ajută să fim mai încrezători și mai capabili. Abilitățile de scriere și comunicare sunt importante în fiecare sferă a vieții. În zilele noastre, e mai greu să găsim oameni care citesc la fel de mult ca înainte. Ne petrecem timpul pe Facebook și discutând pe WhatsApp. Ne-am pierdut capacitatea de a ne concentra pe un singur lucru.

Articol tradus și adaptat de pe icytales.com.

Lasă un răspuns