Cum am citit 50 de cărți în 2020

Sursă unsplash.com

Am citit zilele trecute un articol despre poveștile pe care ni le spunem despre noi înșine și despre lume, în funcție de ceea ce credem că putem sau nu putem face. Mi-a plăcut mult ideea asta conform căreia suntem capabili de o mulțime de lucruri pe care alegem să nu le îndeplinim din cauza poveștilor pe care ni le spunem și pe care le credem cu tărie: „nu am timp”, „am alte priorități” etc.

Așa se întâmplă și cu cititul. Am avut o perioadă acum câțiva ani în care îmi spuneam că nu am când să citesc. Dar îmi găseam timp pentru atât de multe alte lucruri. Tot timpul și schimbarea de perspectivă m-au făcut să privesc lucrurile diferit și să prioritizez altfel ce e important pentru mine. Efectul: mai multe cărți citite și o viziune infinit mai largă asupra vieții. O nouă paradigmă, aș îndrăzni să spun. 🙂 Așa am ajuns în 2020 să citesc 50 de cărți, deși acum câțiva ani mi se părea imposibil și-i priveam suspicios pe cei care reușeau. Evident, pentru unii cititori 50 nu e o cifră mare, dar pentru un om care nu depășea 30 de lecturi anual, credeți-mă că este o îmbunătățire. Așadar, ce a funcționat pentru mine:

  • Odată cu pandemia și work from home am continuat să mă trezesc la aceeași oră și am înlocuit timpul petrecut în tranzit până la birou cu cititul. Rezultatul: cel puțin 30 de minute de lectură zilnic, de luni până vineri, versus 15 – 20, cât reușeam în metrou. Am continuat această rutină chiar și când m-am reîntors, doar că am setat alarma mai devreme.
  • Am renunțat la televizor și l-am înlocuit cu cititul seara. Recunosc că nu fac asta zilnic, dar reușesc de cele mai multe ori.
  • Când am puțin timp liber, prefer să citesc: în metrou, înainte de somn, în zilele de weekend fără planuri etc. Mai în glumă, mai în serios, aș putea spune că cititul a înlocuit ieșitul în oraș, petrecerile și alte activități care în prezent sunt aproape imposibile. Dar adevărul e că totul ține de rutină și prioritizare. La fel ca orice aspect pe care îl plasăm pe o scară a priorităților în funcție de ce căutăm și ce poveste alegem să ne spunem nouă înșine și celorlalți despre noi.

Aș încheia cu întrebarea: cât de important e pentru tine să citești? Dacă răspunsul este „foarte”, atunci sigur îi vei găsi un loc potrivit, la fel cum găsești zilnic pentru orice sau oricine are prioritate de obicei în viața ta.

Un articol de Beatrice

Lasă un răspuns