Ceva clasic, ceva proaspăt și ceva de basm

Ceva clasic, ceva proaspăt, ceva de basm și din nou, ceva clasic. Am ales patru titluri, nu mai mult: să rămânem în limita unor așteptări de lectură realiste, cărțile fiind și sofisticate, și destul de stufoase, ca număr de pagini.

Sălbaticul de Guillermo Arriaga, (traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari, Editura Art, 2018) este romanul unor apropieri neverosimile, la limita fantasticului, între două povești care aparent nu au nimic în comun. Pe de o parte este povestea lui Juan Guillermo, un adolescent care vrea răzbunare, după ce o sectă catolică îi ucide fratele, traficant de bunuri de lux și narcotice pentru protipendada mexicană. Guillermo rămâne, în scurt timp și fără restul familiei, pentru că părinții și bunica se sting de durere la scurt timp după moartea băiatului. În paralel cu tragediile din Mexic, scurtcircuitate de stop-cadruri cu petrecerile tinerilor de bani gata din Ciudad de México, se desfășoară aventura unui inuit, Amaruq, care urmărește ca în transă un lup, în munții Canadei, cu senzația că destinul îl leagă de această sălbăticiune. Finalul relevă apropierile și conexiunile subterane dintre cele două povești, într-o demonstrație de fantezie și inteligență narativă. Considerat o capodoperă a scriitorului mexican, Sălbaticul este o mostră de literatură trepidantă, mustind de tensiune și imaginație.

Mică istorie a unui secol mare ( volum coordonat de Monica Onojescu, Editura Arthur, 2018) este o antologie de proze în care scriitori români cunoscuți încearcă să povestească, pe înțelesul celor mai mici, momente semnificative sau realități concrete din istoria noastră. Cartea se deschide cu un text de Simona Antonescu, 1 Decembrie 1918, al cărui personaj este un băiețel, Emil, care fuge de acasă și se trezește în vâltoarea de la Alba Iulia și se încheie, simetric, ca temă, cu o proză de Doina Ruși, Ziua națională. Antologia cuprinde texte semnate de 20 de scriitori români cunoscuți, însoțite de prezentări de autor și este ilustrată printr-o selecție de colaje realizate de copiii participanți la ateliere ținute de cinci ilustratori români: Ludmila Frătescu, Roma Gavrilă, Andreea Ilisăi, Ileana Surducan și Maria Surducan. Este, practic, o antologie de ficțiuni proaspete, în care se regăsește (și se recuperează) istoria noastră, mai recentă sau mai veche, de la Unirea din 1918 și până mai aproape de timpurile noastre.

Muc cel Mic de Wilhelm Hauff (traducere din limba germană de Irina Vlad cu ilustrații de Marcela Cordescu) este o povestire clasică a copilăriei, care revine, în colecția Arthur Retro în culorile și în maniera de ilustrare de acum niște ani buni. Îl știm cu toții pe Muc cel Mic, după șalvarii în care pare că înoată, după turbanul uriaș, după hangerul pe care îl poartă la cingătoare, dar mai ales după papucii cu trei numere mai mari, care-l poartă peste tot, cu puterea gândului. Copiii râd de el și-l iau peste picior pentru ciudățenia hainelor lui sărăcăcioase, până într-o zi când îi află povestea, una fabuloasă și emoționantă, pe care merită să o descopere și cei mai mici cititori de azi, la aproape două sute de ani de când a apărut pentru prima dată în culegerea de basme publicată de Hauff în Germania.

Idiotul de F.M Dostoievski (traducere din limba rusă de Nicolae Gane, Editura Art, 2018), o capodoperă a literaturii din toate timpurile, este unul dintre cele mai frumoase, mai profunde și mai dilematice romane ale scriitorului rus. Având în centru un personaj de o blândețe și o bunătate neverosimile, pentru care e luat drept nebun – Prințul Mîșkin – cartea sondează natura binelui și a răului, iubirea și credința sau locul omului în societate. Cu alte cuvinte, marile întrebări rusești. Personajele, cu caractere care se impun de la primele pagini, de la discuțiile dintr-un tren cu destinația Sankt Petersburg, sunt voci care întorc lumea pe toate fețele și îi arată fie reaua potrivire, fie frumusețea greu de cuprins. Înțelegerea naturii umane, a abisurilor ei contradictorii, se dezvăluite, în acest roman clasic, de o intensitate destabilizatoare, într-o demonstrație frapantă, absolut memorabilă.

Un text de Eliza Ștefan

Fotografii de Ema Cojocaru

Lasă un răspuns