Aprilie: 10 cărți despre natură

Fotografie creată de Daria Shevtsova, de la Pexels

În aprilie ne bucurăm de natură în toate formele ei: de la plante și copaci până la păsări și alte animale, chiar dacă pe alocuri metaforice. Vă invităm să descoperiți cele 10 titluri din această lună:

  1. În Brooklyn crește un copac, Betty Smith (traducere din limba engleză și note de Alexandra Columban)

În Brooklyn crește un copac este un bildungsroman cu influențe auto-biografice, construit în jurul personajului feminin Francie Nolan. Din clipa în care pășește în această lume, pentru a putea supraviețui în cartierul sărac Williamsburg din Brooklyn și problemelor din sânul familiei, amplificate de un tată alcoolic, Francie are nevoie de forță, precocitate, curaj, tărie de caracter și perseverență. Sensibilitatea eroinei și înclinațiile ei artistice o fac să fie cu atât mai receptivă și mai afectată de dramele pe care le trăiește (pierderea unuia dintre părinți, lipsa banilor, foamea, nedreptatea, discriminarea), dar și să trăiască bucuriile la intensitate maximă. Până la vârsta de șaptesprezece ani, Francie trece prin la fel de multe experiențe cât alții într-o viață, iar pe parcursul cărții asistăm fascinați la desăvârșirea personalității ei.

2. Watership Down, Richard Adams (traducere din limba engleză de Dana‑Ligia Ilin)

Bestseller internațional timp de aproape jumătate de secol și un roman clasic al literaturii pentru adolescenți, recomandat cititorilor de orice vârstă.

Uneori, peste cele mai înverzite și idilice coline plutesc cele mai mari primejdii. Așa și într-o zonă liniștită din Anglia rurală, unde sălașul mai multor familii de iepuri este amenințat de apropierea oamenilor. O mână de urecheați iși iau inima în dinți și pornesc în căutarea unui loc care să le permită să-și întemeieze propriul sălaș, bazat pe principiul echității, departe de orice pericol. Călăuziți de liderul lor isteț, Alună, de premonițiile plăpândului Cinci și de legendele din moși-strămoși, iepurii se îndreaptă spre tărâmul făgăduinței. Pe drum, pericolele se țin lanț, căci iepurii au mulți dușmani printre celelalte viețuitoare, iar piedicile nu contenesc să apară. Și oare, odată ajunși acolo, aventurile se vor opri cu una, cu două?

3. Dog Man, Dav Pilkey (traducere din limba engleză de Iulia Pomagă)

„La noi în casă, e banda desenată preferată în ultimii ani. Citiți-o cu voce tare. Împreună! Da, sunt aventurile unui polițist cu cap de câine. Nu, nu e DOAR pentru copii. Am râs în hohote la glumele care te provoacă să te maimuțărești sau să vorbești incorect gramatical, fiindcă exact asta trebuie să faci uneori. Există chestii neserioase și absurde pe lume care îți fac bine. Să nu vă păcălească prosteala aparentă, are niște lecții de viață solide și o să facă orice copil să citească. Sau orice adult. Mi-a plăcut la nebunie tutorialul lui Dav Pilkey în care ne învață să desenăm în douăzeci și ceva de pași, ridicol de ușori.” (Andreea Caleman)

4. Integrala PEANUTS. Volumul 1, 1950-1952, Charles M. Schulz (traducere din limba engleză de Alina-Nicoleta Ioan)

PEANUTS este una dintre cele mai cunoscute benzi desenate din lume, unică la momentul apariției sale pentru că personajele erau copii care arătau ca niște copii, dar care de cele mai multe ori aveau gânduri și discuții de adulți. Charlie Brown, Snoopy, Lucy, Linus, Schroeder au devenit idolii mai multor generații de cititori. Acest prim volum, ce cuprinde comic-strip-urile publicate zilnic sau săptămânal în perioada 1950-1952, va fi o încântare atât pentru fanii Peanuts, cât și pentru cititorii care abia acum îl descoperă pe Schulz.

5. Păsări, lighioane, rubedenii, Gerald Durrell (traducere din limba engleză de Maria Berza)

Cum e să primești cadou de ziua ta un măgăruș adorabil, livrat direct la tine în cameră și înzorzonat cu pene și decorațiuni de Crăciun? Ori să hălăduiești prin crânguri de măslini escortat de trei căței, căutând tot felul de lighioane cu care să-ți terorizezi familionul? Gerry a avut parte de toate pe însorita insulă Corfu: a adunat o herghelie de căluți de mare, a asistat la o naștere în sat care s-a desfășurat direct în fața lui, a adus acasă o țestoasă moartă pe care a disecat-o pe verandă și i-a întins mațele peste tot, spre oripilarea familiei, a pescuit sepii după metoda „chemarea dragostei” și a luat un prânz demn de un căpcăun cu o contesă durdulie și cam dusă care i-a făcut cadou o bufniță. 

6. Creaturile pământului, Adrienne Barman (traducere din limba franceză de Laura Albulescu)

În această carte amuzantă și instructivă, veți găsi tot soiul de lighioane simpatice grupate și regrupate de fantezia debordantă a unei ilustratoare talentate. Denumirea și culoarea lor sunt exacte, doar categoriile în care au fost plasate sunt ceva mai inedite: singuraticii, vitezomanii, animale cu gâtul lung, cele care stau mult sub apă, țâfnoșii, fidelii ș.a.m.d.

7. Lumea fără noi, Alan Weisman (traducere din engleză şi note de Mihaela Sofonea)

Construcțiile din marile orașe încep să se ruineze. Jungla de ciment, oțel și sticlă este cucerită de plante și animale, cărora nimic nu li se mai opune: Homo sapiens a dispărut, iar natura își revendică stăpânirea asupra Terrei. Făcând cercetări în diferite colțuri ale lumii, intervievând oameni de știință, căutând repere în istorie, Alan Weisman construiește scenariul Pământului fără oameni. Cartea nu ne spune cum vom dispărea, ci ne povestește ce se va întâmpla în absența noastră cu urmele civilizației. Antrenantă și tulburătoare, ea este o mostră de narațiune științifică de cea mai înaltă calitate, un bestseller tradus în peste 30 de limbi.

8. În umbra omului, Jane Goodall (traducere din limba engleză de Veronica Focșeneanu)

Cimpanzeii studiați de Jane Goodall au devenit faimoși în întrega lume, iar În umbra omului este un volum clasic în domeniul etologiei. Cercetătoarea a câștigat încrederea primatelor din rezervația Gombe Stream, le-a dat nume și le-a urmărit ani la rând. Cartea aceasta vorbește despre relații sociale complexe, lupte între clanuri și abilități uimitoare, între care utilizarea uneltelor. Cimpanzeii devin adevărate personaje, iar destinul fiecăruia dintre ei este urmărit cu acribia cercetătorului pasionat și talentul naratorului autentic.

9. Toate păsările din cer, Charlie Jane Anders (traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu)

O vrăjitoare, un inventator şi sfârşitul lumii. Un război între magie şi ştiinţă care ar putea să distrugă planeta. Deși se iubesc, Patricia şi Laurence luptă unul împotriva celuilalt pentru că trebuie, pentru că li se cere şi pentru că dragostea lor ridică ziduri, în loc să construiască punţi. Au viziuni şi metode diferite, dar acelaşi ideal: binele comun. Însă ce e de făcut când soluţiile sunt la fel de periculoase ca problema pe care încearcă s-o rezolve?

10. Helliconia (#1). Primăvara, Brian Aldiss (traducere din limba engleză de Ștefan Ghidoveanu)

Sub cei doi sori ai Helliconiei, o planetă îndepărtată, dar foarte asemănătoare cu Terra, trecerea lentă a anotimpurilor reglementează nașterea, creșterea și căderea civilizațiilor într-un ciclu fără sfârșit. Sosirea primăverii va transforma complet lumea, societatea și viețile celor ce au cunoscut până atunci doar iarna pe care o crezuseră perpetuă. În momentul apariţiei pe orbita ei a unei staţii științifice se pune întrebarea dacă cercetătorii pământeni aflaţi la bordul acesteia sunt mai mult decât simpli observatori.

Un răspuns la „Aprilie: 10 cărți despre natură”

Lasă un răspuns