3 cărți despre bullying & 3 personaje memorabile

#decitit: 3 cărți despre bullying & 3 personaje memorabile

Una dintre cele mai îndrăgite cărți din portofoliul Youngart, Eleanor & Park de Rainbow Rowell (traducere din limba engleză de Florentina Hojbotă), este acum disponibilă în format paperback.

O carte despre iubire, timiditate și naivitate într-o poveste captivantă. Citește mai jos un articol preluat de pe blogul Youngart despre amprenta pe care o lasă bullying-ul asupra adolescenților și descoperă alte recomandări minunate pe aceeași temă, de la Editurile Youngart și Arthur.

Școala nu a fost niciodată facilă pentru cei diferiți. Copiii sunt răi și brutal de sinceri, arată cu degetul și râd cu nerușinare, rostesc tot ce gândesc și simt, fără să ia în considerare durerea provocată. Sunt impulsivi, vor să aibă întotdeauna dreptate și să fie în centrul atenției. Excepțiile nu sunt nici pe departe puține, dar acei tineri aleg tabăra sigură, cea neutră, unde nu pot să fie judecați sau hăituiți, doar acceptați, invidiați sau ignorați.

Bullying-ul nu este un mit sau o reacție exagerată. Bullying-ul este un comportament ostil și o amenințare pentru sănătatea psihică și fizică a copiilor. Consecințele sunt vizibile și ușor de observat: lacrimi uscate pe obraji, haine mototolite sau rupte, cearcăne adânci, tendința de izolare și de respingere a lumii înconjurătoare.

Cărțile ne oferă oportunitatea să acționăm și să intervenim din timp; teme și probleme care înainte ni se păreau doar vag familiare capătă o semnificație aparte după ce descoperim, prin intermediul personajelor fictive, cât de dureroasă este indiferența noastră. Nu le putem oferi un sprijin, un sfat sau un umăr pe care să plângă. Le ascultăm poveștile și așteptăm să ne fie împărtășite amintiri, idealuri și fobii, cu ochii pe agresorii (bullies) care îi hărțuiesc pe protagoniști, așteptând momentul potrivit pentru următoarea lovitură sau umilință. Îi judecăm mult prea repede pe cei din tabăra neutră, dornici de o schimbare: vrem ca ei să intervină și își facă glasurile auzite, impulsionați în egală de măsură de curajul și suferința celor asupriți.

Pe August Pullman l-am cunoscut anul trecut, după ce am evitat o perioadă îndelungată să citesc Minunea, un roman excepțional despre curaj, integritate și prietenie. Mi-a fost teamă de poveste și de consecințe: nu voiam „să văd” cum un copil este jignit și brutalizat, cum colegii lui se întrec în porecle și farse. August este un băiat obișnuit să se afle în centrul atenției, însă din motive greșite, ce nu au depins de el sau de familia sa. El nu vrea să îți spună cum arată, iar eu îi vor respecta decizia. Dar pot să îți spun ce lecție minunată i-a învățat pe toți cei din jurul său, chiar și pe cei care l-au respins și l-au rănit, doar ca să nu fie la rândul lor etichetați drept „ciudați”, „bolnavi” sau „de evitat”: e ușor să fii bun.

Ura pare să o învăluie pe Eleanor Douglas, eroina volumului Eleanor & Park, aflat în curs de ecranizare (Rainbow Rowell va scrie scenariul). Dacă August are alături o familie iubitoare și cel puțin un motiv să zâmbească în fiecare zi, problemele lui Eleanor nu se opresc când ajunge acasă, unde o așteaptă un tată vitreg abuziv și vulgar. Cineva îi lasă mesaje urâte în manuale, iar colegele îi acoperă cu tampoane sanitare dulapul din sala de gimnastică. Este respinsă pentru cum arată și cum se îmbracă, glumele despre greutatea ei fiind o povară greu de îndurat. Părul ei devine doar în câteva secunde motiv de dezbatere și… și nu e drept. Cum să nu te enerveze astfel de reacții? Din fericire, Eleanor găsește un aliat și un prieten în Park, alături de care învață să lupte pentru ce își dorește și să își înfrunte agresorii. Finalul este dulce-amar, dureros de realist. Of, acele trei cuvinte misterioase!

Finlay McIntosh este băiatul care întotdeauna își găsește cuvintele, dar nu și curajul să le rostească. Bâlbâitul îl separă de ceilalți copii și îl transformă într-o țintă. Dacă la școală este hăituit și lovit, acasă nu știe cum să se comporte în preajma tatălui său, mereu obosit și agitat. Am prins repede drag de Finlay și i-am citit cu tristețe însemnările din jurnal. De fiecare dată când vedeam „Dragă mamă,”, și realizam că jurnalul era singurul confident de încredere din viața lui, eram tentată să iau o pauză de la citit și să recitesc ghidul lui de tips and tricks pentru Scrabble. Când formează noi cuvinte și enigme, Finlay devine mai încrezător și îndrăznește să vorbească de grijile ce îl împiedică să fie fericit. Jocul este puntea lui de legătură cu lumea și cel mai indicat mijloc de comunicare dacă vrei să te împrietenești cu un geniu sufletist și perseverent, care are nevoie doar de Un cuvânt din șapte litere ca să îți câștige prietenia.

Aș vrea ca toți copiii și adulții să îi accepte pe cei „diferiți” și să învețe ce efect devastator pot avea cuvintele rostite la mânie sau cu răutate. Dacă nu pot să fie buni și înțelegători, măcar să aibă decența să se abțină de la jigniri și să nu-i mai transforme pe cei mai mici sau temători în ținte și saci de box. Din păcate, bullying-ul este un fenomen în creștere, inclusiv în România, însă poate să fie combătut din timp, cu sprijinul familiilor și al profesorilor, dar, în mod special, cu sprijinul colegilor de clasă, care trebuie să abandoneze tabăra neutră și să ia inițiativă.

Un articol de Simona Stoica

Lasă un răspuns