După cum bine știți, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară a lunii aprilie provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături. Pe lângă semănături, este o lună prielnică pentru citit, mai ales că urmează mult așteptata vacanță de Paște. Iată 14 recomandări literare pentru toate vârstele și toate gusturile.
Vlad și Cartea cu Genius
Regele Babar de Jean de Brunhoff
De mai bine de 80 de ani, minunatele povești ale lui Jean de Brunhoff i-au fermecat pe copiii din lumea întreagă. Îi veți întâlni și voi aici pe regele Babar și pe regina Celesta, unii dintre cei mai simpatici elefanți care au existat vreodată. Construiesc un oraș pe malul marelui lac și sunt tare încântați – acum fiecare are casa lui, cu priveliște frumoasă. Sărbătoresc, se bucură și, chiar dacă au parte și de câteva întâmplări nefericite, până la urmă vor trece cu bine peste toate.
Cel mai cool bob de fasole de Jory John
În această poveste cool întâlnim trei boabe de fasole foarte cool… și o boabă mai puțin cool. Deși la început boabele erau foarte apropiate, cu timpul s-au distanțat din cauza intereselor diferite. Astfel, începe povestea bobului de fasole care încearcă să-și găsească locul alături de prietenii lui. Cel mai cool bob de fasole ne învață ce este bunătatea și cât demult contează amabilitatea în relația cu ceilalți. O lecție importantă prezentată într-un format potrivit pentru preșcolari datorită personajelor sale atrăgătoare și ilustrațiilor distractive.
Arthur
Neadaptații Magici volumul II de Neil Patrick Harris
Leila a crescut într-un orfelinat, unde copiii îi făceau probleme pentru că era diferită. A ajutat-o doar faptul că a devenit o artistă e evadărilor – ceva de preț când ajungi într-un grup de prieteni pasionați de magie.
O clarvăzătoare faimoasă vine în Mineral Wells, și misterul se așterne în fața Leilei și a neadaptaților magici. Fie că urmăresc maimuțe nebune sau gonesc fantome din hoteluri bântuite, acești șase prieteni fac tot ce le stă în putință să-și apere căminul și orașul. Nu se știe cine îi apără pe ei…
Noua viață a lui Sarah de Patricia MacLachlan
O fermă din prerie, cu vatră păzită de un câine alb și unul negru. Hambare doldora de fân și un iaz cu apă răcoroasă în apropiere. De jur împrejur, câmpuri pline de flori vara și de zăpadă iarna. Aici trăiesc doi copii, împreună cu Papa, în casa lor primitoare, dar lipsită de cântec. Aici ajunge și Sarah, o tânără curioasă si îndrăzneață, care lasă în urmă traiul cunoscut dintotdeauna de pe coasta oceanului pentru a începe o nouă viață.
Sarah nu iese în evidență în mulțime. Noroc cu boneta ei galbenă – așa o recunoaște Papa la gară. Nu are prea multe bagaje, dar aduce cu sine povești uimitoare despre pescuit, cântece vesele, o pisică gri și scoici. Însă, mai presus de toate, Sarah aduce speranța reîntregirii unei familii.
YoungArt
Circul nopții de Erin Morgenstern
Circul a sosit fără nici o înștiințare; corturile lui magice, cu cupolele în dungi albe și negre, parcă au răsărit din pământ. Reprezentațiile fermecătoare, care n-au loc decât noaptea, sunt o experiență unică și o sărbătoare a simțurilor.
Ascunsă de ochii spectatorilor, în spatele labirintului de nori sau al grădinii construite din gheață, o competiție acerbă are loc. Celia și Marco sunt doi tineri magicieni care au fost antrenați încă de mici anume pentru acest duel crâncen al imaginației. Însă când cei doi se îndrăgostesc iremediabil unul de altul, consecințele iubirii lor se dovedesc a fi mult mai periculoase decât ar fi putut anticipa ei vreodată.
Cum să spânzuri o vrăjitoare de Adriana Mather
După ce tatăl ei se îmbolnăveşte brusc, Samantha Mathers e nevoită să se mute împreună cu Vivian, mama sa vitregă, în Salem. Viaţa într-un nou oraş se dovedeşte a fi dificilă, iar să-şi facă prieteni e încă şi mai greu – căci Sam e descendenta preotului Cotton Mather, unul dintre bărbaţii responsabili pentru Procesele vrăjitoarelor din Salem. Astfel, fără să vrea, devine inamica unui grup de fete de la şcoală. Când în viaţa ei apar şi o fantomă, şi un blestem vechi de secole, iar oamenii din jur încep să moară, Sam se trezeşte aruncată direct în mijlocul unei vânători de vrăjitoare. Are ea puterea de a opri totul până nu e prea târziu?
Grafic & miniGrafic
Bone #3. În mijlocul furtunii de Jeff Smith
Viața în vale nu e deloc mai uşoară pentru verii Bone și noii lor prieteni. Lucius, Smiley şi Phoney sunt atacați de şobomonştri şi de-abia ajung cu viaţă în sat, la taverna lui Lucius. Și, aflat de-acum la adăpost, Phoney revine rapid la proastele lui obiceiuri.
La fermă, Fone Bone şi Thorn au nişte vise tare ciudate, iar reacţia bunicii Ben e chiar mai ciudată: le dezvăluie nişte secrete bine păstrate şi îi pregăteşte pentru pericolele care-i aşteaptă. Ba mai mult, s-ar putea să fie nevoiţi să părăsească ferma pentru totdeauna.
Viața pe înțelesul tuturor de Andrew Tsyaston
Ai uneori impresia că, orice ai face, viața vrea să te doboare? Încerci în zadar să găsești echilibrul între muncă, sport, viață socială și somn? Ți se pare că mereu există altcineva mult mai bun ca tine? Nu-ți face griji, nu ești singur! Adevărul e că toți avem probleme, mai mari sau mai mici.
În această carte de benzi desenate, Andrew Tsyaston vorbește pe înțelesul tuturor despre anxientate, depresie, stimă de sine și așteptările pe care societatea le are de la noi. O să te regăsești în situațiile descrise de el și o să râzi mult – chiar dacă uneori o să mai verși și câte-o lacrimă.
Art
Întoarcere la Brideshead de Evelyn Waugh
Oferindu-și prilejul unei evadări din zilele tenebroase ale celui de-Al Doillea Război Mondial, Charles Ryder spune povestea domeniului Brideshead și a relației tumultuoase dintre un sine mai tânăr și întreaga familie Flyte, proprietară a acestui domeniu.
Fascinat întâi și-ntâi de Sebastian, colegul lui de la Oxford, Charles e vrăjit ulterior și de ceilalți membri ai familiei acestuia, în special de Julia, sora mai mare. Ce-l uimește pe Charles în mod absolut este stilul lor de viață excentric și risipitor – trăsături ale strălucitoarei și seducătoarei lumi a aristocrației englezești a vremii -, care contrastează teribil cu convingerile catolice pe care stăpâna casei încearcă să le impună cu autoritate în rândul tuturor. Iar această abordare a lucrurilor e doar unul dintre argumentele care îl fac să înțeleagă în ultimă instanță că prăpastia dintre el și familia pentru care a făcut o pasiune nebună se cască uriașă atât din punct de vedere social, cât și spiritual.
Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu de Tennessee Williams
Proza scurtă a lui Tennessee Williams este o revelație pentru cititorul familiarizat doar cu opera sa dramaturgică, pentru care a fost și este în mod special elogiat. Povestirile cuprinse în acest volum demonstrează mâna remarcabilă de prozator a scriitorului american și totodata sunt o oglindă a tumultului emoțional care le-a dat naștere. Personajele lui Tennessee se lasă pradă dorințelor carnale, pulsiunilor, într-un melanj de emoții și senzualitate, dar scriitorul reușește întotdeauna, printr-o grăitoare empatie, să pătrundă în inconștientul lor pentru a dezvălui mecanismele care le pun în mișcare comportamentele.
Paladin
Fântânile Paradisului de Arthur C. Clarke
O stație orbitală legată de Pământ printr-o rețea de cabluri, de-a lungul căreia un ascensor de proporții nemaiîntâlnite va transporta în spațiu oameni și materiale la un cost mult inferior celui practicat de operatorii rachetelor convenționale – iată invenția care inaugurează o nouă eră spațială în secolul XXII. Există însă o problemă delicată: unicul amplasament potrivit aparține unui străvechi ordin religios. Cine va ieși învingător din înfruntarea între știința atotcuceritoare și credința de nestrămutat?
Circe de Madeline Miller
Lumea este condusă de zei și titani. O lume plină de rivalități și intrigi în care Circe nu-și poate găsi locul. Mai întâi, îndură umilința și disprețul propriei familii, fiindcă ea, fiica lui Helios, zeul Soarelui și cel mai puternic dintre titani, nu-i nici la fel de puternică precum tatăl său și nici fermecătoare ca mama ei nimfă. Dar Circe se dovedește a fi un copil neobișnuit, care deține puterea vrăjitoriei, ceea ce constituie de acum o amenințare pentru zei…
Sapiens
Charles și Emma. Crezul familiei Darwin de Deborah Heiligman
Charles Darwin a publicat Originea speciilor, revoluționara sa lucrare asupra evoluției, în 1859. După mai mult de un secol și jumătate, tezele sale continuă să provoace polemici între oamenii de știință și comunitățile religioase. Dar înainte ca aceste dispute să se fi iscat, Charles a reflectat îndelung la felul în care va fi primită teoria lui de societatea conservatoare. Pietatea soției sale, Emma, și dragostea pe care el i-a purtat-o l-au făcut să cântărească bine fiecare idee care avea să ajungă la public. Această carte vorbește despre viața privată și marea iubire a celui care a revoluționat biologia și totodată viziunea asupra omului.
Învingătorii iau totul. Cum ne înșală elitele pretinzând că vor să schimbe lumea de Anand Giridharadas
Cine câștigă cu adevărat din programele de responsabilitate socială? Sunt bogații realmente preocupați de nevoile celor mulți și de schimbarea lumii în bine? Sau vor să perpetueze un statu-quo nedrept și să-și tăinuiască rolul în cauzarea acelor probleme pe care se laudă că le rezolvă? Iată câteva dintre chestiunile pe care Anand Giridharadas le examinează în volumul de față.